SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Det är inte mitt fel

En klok person sa en gång “det kanske inte är ditt fel men det är definitivt DITT ansvar”. 

När du föddes började den stora överlämningen. Dina föräldrar hade 100% ansvar för din hälsa, ditt DNA, dina gener och allt du får med dig. Men från det att du föddes började du ta ansvaret över din hälsa. Du började andas och äta själv.

Först gick det långsamt men sedan ökade takten när du började ta över. Du började äta själv och klä på dig dina kläder och så vidare. Dina föräldrars ansvar för din hälsa minskade från kanske 90% till 50% och till vad det är nu, förmodligen nära 0%.

Vem tog över det dina föräldrar sluta ta ansvar för? Vem är ansvarig för din hälsa nu? Din läkare? Din partner? Är det fortfarande dina föräldrar som ansvarar för hur du ser ut och känner dig?

En enkel övning är att skriva ner de som har ansvar för din hälsa.

Börja med:
Ditt namn
Din läkare
Din tandläkare
Dina föräldrar (de gav ju dig dina gener och förutsättningar) 

Sen delar du ut ansvaret. Hur mycket av din hälsa ska din läkare stå för? Om du sitter i en respirator med kateter är doktorn nära 100% ansvarig för din hälsa. Om du har respirator hemma och din partner hjälper dig har förmodligen den 80% ansvar och läkaren 10%.

Dina föräldrar då? Vad är deras bidrag till din hälsa? Dina gener är ju beroende på dom men när du passerat åldern när du kan gå på toaletten själv, äta och klä på dig så är din hälsa egentligen inte deras ansvar.

Din tandläkare? Är de 1% ansvariga för din generella hälsa?

Din coach eller kostrådgivare? Hur mycket av ansvaret är de redo att ta? Efter alla kunder jag jobbat med vet jag att jag är redo att ta en del ansvar. De sätter sin styrka, rörlighet och kondition i mina händer. Ibland helt och hållet om de inte gör något förrän jag berättar för dom vad dom ska göra. Innebär det att 50% av din hälsa ligger i händerna på din coach och kostrådgivare? Eller 30%?

Vem mer delar ansvaret?

Det spelar ingen roll hur du delar upp det eller hur mycket du ger till andra. Du är den som är ansvarig för din hälsa. Absolut kan du lägga allt ansvar på din doktor, som har 1000 andra patienter, sitt golfande, sina lån och sina egna hälsoproblem att tänka på. Du kan skylla på dina föräldrar eller deras föräldrar eller på något annat. Intala dig själv att det inte är ditt fel och gå vidare.


Sen när du är klar med att skylla ifrån dig kan du gå tillbaka till frågan som spelar mest roll. Vad ska du göra åt det?

Hur mycket ansvar är du redo att ta?

Att acceptera sitt ansvar betyder att du säger “Ja, och…?” när du stöter på motgångar. Det innebär att acceptera rädslan när du ska göra ett träningspass på ett nytt gym. “Ja jag är rädd. Och…?” Det innebär att acceptera att förändra dina vanor kommer bli svårt. “Ja, det kommer bli utmanande, och…?” Det innebär att acceptera sina svagheter, de riktiga och de du inbillar dig. “Ja jag är ur form, jag kanske kommer vara klar med uppvärmningen sist. Och..?”

Att acceptera ansvaret för sin hälsa innebär att det är någon som gör det. Oavsett hur många namn du skrev på din lista så kommer ingen vara villig att acceptera så mycket ansvar som du gav dom. Fråga din läkare om den är redo att acceptera 10% av din hälsa. Fråga din partner om den tar 50% ansvar om du inte kan gå när du är 80. Du kommer förmodligen få höra att du ska ta dig ur soffan NU och gå ut för hen inte kommer orka släpa runt på dig när hen är 80 själv. Fråga din tandläkare om den accepterar 10% ansvar för din hälsa, svaret du får är troligtvis “Jag är ledsen men jag sparar min oro för någon som bryr sig mer om sina tänder.”

Ingen kommer göra dig hälsosam. Det är upp till dig. Du kanske måste börja från noll. Du kanske hatar att träna och att äta grönsaker. Du kanske vill skylla på dina föräldrar, din läkare, dina lata vänner, ditt jobb. Det kanske är så att din nuvarande hälsa inte är ditt fel.

Men det är ditt ansvar. Till 100%.

Hör av dig om du är redo att acceptera det.


Inspirerat av Chris Cooper från Catalystgym.com

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!