SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Hur snabbt kan du öka eller tappa din Fitness?

Många som funderar på att träna vill veta hur fort de kan få resultat och de som just nu tränar undrar ofta hur snabbt de kommer tappa det de jobbat för om de slutar träna.

Här har du svaren!

Öka din Fitness: Det tar bara några veckor

Vi har goda nyheter för dig: Har du inte tränat tidigare kan du få mätbara resultat på några veckor. 

Om du redan tränar kommer svaret vara annorlunda eftersom resultaten kommer över lång tid. Tänk en sprinter i världsklass. Det krävs enormt mycket arbete för den att få en tid som bara är LITE bättre. Det krävs mindre jobb för en nybörjare i sprint för att öka sin hastighet. Samma gäller för generell fitness.

För de med mindre erfarenhet tar det inte så lång tid att se resultat av träningen. Hur lång tid? Generellt kan du vänta dig att få mätbara resultat på ungefär sex veckor om du tränar ordentligt. Många faktorer kommer påverka denna tidsramen, vilken typ av träning du utför, hur ofta, hur intensiteten är, din kost och din sömn, dina stressnivåer och så vidare. En kvalificerad coach kan berätta exakt vad du ska göra för att få optimala resultat.

Det är inte ovanligt att de som precis börjat träna känner sig lite ömma efter de första passen men sedan känner sig märkbart bättre både mentalt och fysiskt. Vissa berättar för oss att de har mer energi och känner sig starkare efter bara några veckors träning och andra upplever ett förbättrat självförtroende och ett bättre humör. Vi älskar att höra om sånt men vi förlitar oss också på mätvärden så våra kunder har faktiska data som visar deras framsteg. 

Till exempel, vi mäter kondition, styrka, vikt och kroppsfettnivåer för att nämna några mätvärden. Vissa kommer röra sig fortare än andra. För nya kunder ser vi ofta mätbart hur styrkan ökat på fyra till åtta veckor men även en förbättrad kondition. Signifikanta vikt och fettförluster tar ofta längre tid men små förändringar sker ofta på de två första månaderna. 

Det som är bra nyheter är att dessa resultat är vanliga oavsett ålder! Det spelar ingen roll hur gammal du är, du kan få resultat på gymmet på relativt kort tid. 

Kommer du alltid se dessa snabba förändringar? Nej, förbättringarna går långsammare när du varit med ett tag men det är OK. Du kan göra små förbättringar över lång tid och en coach kan berätta vad du behöver göra för att fortsätta komma framåt. Att jaga nya mål blir väldigt roligt och det bästa är att du kommer bli hälsosammare på lång sikt! 

Fitness: Inget jobb, ingen belöning

Sanningen om Fitness: “Use it or lose it”. Om du slutar träna kan du räkna med att gå bakåt. Det kommer inte hända omedelbart så var inte orolig om du missar ett pass eller två. Att ta semester ibland kommer inte göra att du tappar allt.

Generellt kan du räkna med att bli sämre efter två till fyra veckor utan aktivitet. Är du inaktiv längre tid, som två till sex månader så kommer du märkbart bli sämre fysiskt. 

Allt beror på många olika faktorer. Slutar du träna och röra dig helt och hållet kommer du tappa fortare jämfört med någon som håller sig ganska aktiv men utanför gymmet. En person som slutar träna helt kommer gå bakåt medan den som bara tränar lite mindre kommer kunna behålla sin fitness men kanske inte förbättrar den. 

Viss forskning har visat att vältränade människor behåller sin fysik längre än de som inte tränat på väldigt länge innan de slutar träna. 

Du ska inte få panik för du missar några pass. Men om du vill behålla det du jobbat för bör du inte missa mer än två till fyra veckor. Det bästa är givetvis att alltid hålla dig aktiv och konstant jobba på att förbättra din hälsa och fitness.

Prata med en Coach!

Många faktorer avgör hur fort du ökar eller tappar din fitness men vi har gett dig några generella riktlinjer. 

Om du vill veta mer om hur snabbt du kan nå dina specifika mål kan vi hjälpa till. Vi kommer ta reda på vad du vill göra, sätta ihop en plan och lägga ut några milstolpar åt dig. Boka en kostnadsfri konsultation med oss HÄR!

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!