SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Kalorier & kaloriunderskott

Jag vet inte hur mycket jag äter. Ska jag äta mer? Ska jag äta mindre?

Hur mycket vi behöver äta beror på kön, ålder, längd och hur aktiva vi är. Vi har alla ett grundbehov (BMR). Det vill säga så mycket vi behöver äta för att endast överleva liggandes stilla. Så fort vi rör oss använder vi oss av energi vi får av maten vi stoppar i oss. 

Personer som jobbar på kontor har antagligen ett mindre energibehov än en snickare som rör sig hela dagarna. 
En person som tränar mycket samt har ett aktivt jobb måste äta ännu mer. 

När vi räknar vårt energibehov måste vi därför lägga till ett PAL värde som står för aktivitetsnivån. Alltså är vårt energibehov BMR+PAL. 

För att få en uppfattning av hur mycket vi äter kan det vara bra att skriva ner vad man äter under några dagar. Det finns bra appar att ta hjälp av man vill.  

Vi vill också räkna ut vårt energibehov. Det kan du enkelt göra HÄR!

Vill vi gå ner i vikt vill vi äta mindre kalorier än vad vad kroppen gör av med. Ett underskott på 500kcal om dagen räcker. Tänk på att ett för stort underskott kommer ha negativa effekter på lång sikt.

Exempel: Du gör av med 2500kcal om dagen. Äter du endast 2000kcal om dagen kommer kroppen ta energi av det som redan finns lagrat i kroppen- där den största källan fett. 

Samma princip fast tvärt om gäller om du vill gå upp i vikt. Vi vill då istället äta lite mer än det kroppen gör av med. 

Är målet att gå ner i vikt spelar det ingen roll om kalorierna kommer från en glass eller ett äpple. Kalori som kalori. Däremot får vi ha i åtanke att vi kan äta mer eller mindre av vissa livsmedel och att olika livsmedel innehåller olika vitaminer och mineraler.

Det kan vara svårt att göra allt på egen hand. Vi hjälper dig gärna! Börja med att boka en kostnadsfri konsultation!

//Emmy

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!