SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Kosttips för prestation

Vi försöker ge kosttips varje vecka och ofta handlar det om att få bättre vanor. 

Idag tänkte vi tipsa lite om hur du kan äta för att optimera din prestation när du tränar.

Ät kolhydrater

Kolhydrater är vårt bränsle, det lagras inuti musklerna och används som energi när vi tränar. För att orka träna hårt och utvecklas är det alltså optimalt att äta kolhydrater. Det går att träna utan men det är inte alls lika effektivt. 

Ät tillräckligt med protein

Våra muskler är uppbyggda av protein och det är även byggstenar till andra vävnader. Ska vi få mer muskler behöver vi äta mer protein. För att optimera det maximalt teoretiskt bör vi få i oss en tillräcklig mängd protein med 3-4 timmars mellanrum för att stimulera proteinsyntesen (proteinuppbyggnaden) men allra viktigast är att totalt sett få i sig tillräckligt. Ju mer muskler du har desto större proteinbehov, försöker du tappa i fett ökar behovet ytterligare. Får du i dig protein 4-5 gånger per dag och med 3-4 timmars mellanrum kommer det få dig i tillräckliga nivåer.

Få i dig tillräckligt med fett

Fett behövs för att våra hormoner ska fungera och även för att vi ska kunna ta upp fettlösliga vitaminer från maten. Fett är även en stor energikälla. Att ta bort fettet helt är därför en väldigt dålig ide då det är livsnödvändigt. Samtidigt bör du inte äta för mycket fett då det ger för mycket energi och för mycket energi kan leda till en onödig viktuppgång.  

Ät tillräckligt totalt sett

För att orka träna behöver du få i dig energi, har du inte energi i kroppen kommer du antingen prestera sämre eller inte orka träna alls. Väg dig regelbundet på tom mage för att se att du är på ungefär samma vikt eller går långsamt uppåt/nedåt beroende på dina mål. Justera mängden mat baserat på resultatet och din känsla. Du bör känna dig pigg och energifylld för att orka träna hårt!

Planera hur du ska äta inför din träning

För att få energi till träningen kan du behöva tänka lite på hur du äter inför passet. Ska du träna snart bör du få i dig snabba kolhydrater som ger dig energi på kort tid, kanske 1-1,5 timme innan. Ska du träna lite senare om 2-3 timmar kan du äta något som har lite långsammare upptag. Tänk också på att allt du äter påverkar upptaget i magen. Fett gör upptaget långsamt så om du äter snabba kolhydrater ihop med något som innehåller fett kommer det ta längre för dig att få ut energin i kroppen. 

Hoppas tipsen varit hjälpsamma.

Vill du ha mer individuell hjälp? Boka en kostnadsfri konsultation här!

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!