SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Midsommarmat

Som alla andra högtider i Sverige äter vi samma traditionella mat. Vissa delar på midsommarbordet är bättre än andra. Här kommer lite tips på vad du kan äta mer av och vad du kanske kan äta lite mindre av.

Lax & Sill– öka

Här har vi en proteinkälla och mat som vi kan äta bra mängd av. Fet fisk som lax och sill är vår viktigaste källa till omega 3. Omega 3 fetterna är essentiella fettsyror vilket betyder att kroppen inte själv kan tillverka dom. Därför måste vi få i oss dom från maten. Omega 3 minskar bland annat risken för blodpropp och har många andra positiva effekter på hjärnan. 

Utöver innehåller mycket nyttiga näringsämnen bland annat d-vitamin, vitamin b12 och selen. 

Ägghalvor– öka.

Jättebra proteinkälla.  Om man vill göra detta nyttigare kan man bara äta ägget och skippa majonnäsblandningen. 

Potatis– öka

Potatis innehåller mest kolhydrater vilket betyder att detta är en bra källa till energi. Vi kan också äta ganska mycket potatis utan att få i oss för mycket energi (kcal). Potatisen innehåller också mycket mineraler och vitaminer. 

Västerbottenpaj– minska

Västerbottenpaj innehåller (såklart) västerbottenost vilket innehåller mycket fett, varav stor del mättat fett. Eftersom denna paj kan göras på flera sätt kan den också göras mer eller mindre hälsosam. Används 40% grädde är även detta en källa till mättat fett. Mättat fett vill vi undvika. Osten innehåller mycket protein och innehåller pajen ägg kommer vi också få i oss protein från det. 

Köttbullar– öka

Bra källa till protein och kan ätas bra mängd av. Även här är det såklart skillnad på om köttbullarna är köpta eller hemmagjorda. 

Prinskorv– minska

Innehåller en del fett men också protein. Ät detta i en lagom mängd. 

Janssons frestelse – minska

Denna klassiker innehåller främst kolhydrater och fett. Den oftast gjord på 40% grädde vilket bidrar med mycket onödigt mättat fett. Mycket energi för lite mat. 

Högtider och firande ska vara kul. Vi går inte upp flera kilo över en natt. Så länge vi kommer tillbaka på banan efteråt så spelar det inte så stor roll om vi äter mer kalorier en dag!


Behöver du hjälp med hur du ska lägga upp din kost? Boka en kostnadsfri konsultation.

Trevlig midsommar!

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!