SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

När är den bästa tiden på dagen att träna?

En vanlig fråga i gymmet är “Vilken är den bästa tiden på dagen att träna?”

Svaret är att det är alltid en bra tid att träna.

De flesta tränar inte alls, så det är alltid bättre att träna, oavsett när, än att hoppa över ett träningspass för att det inte är rätt tid på dygnet. 

Idag är vi otroligt upptagna och vår tid är dyrbar. Föräldrar är alltid ute och kör på barnen, skiftarbetare har scheman som ändras fram och tillbaka, vissa pendlar långt till och från jobbet. “Jag har inte tid” är något vi hör ofta.

Så med det sagt, vårt råd är att träna när du kan. När det är spelar inte så stor roll.

MEN, det är kanske bättre att få till sitt träningspass lite tidigare på dagen så att saker som dyker upp senare inte ställer till det och får dig att hoppa över passet. 

Det är också bra att planera när du ska träna, lägg in det i ditt schema och blockera tiden i din kalender så du avsätter tid för det.

Huvud: Andra överväganden för att träna

De enkla råden i början av texten är rimliga men ibland får vi mer detaljerade frågor.

Att träna senare på dagen kan påverka sömnen för vissa. Om du är en av dem, undvik att göra ett högintensivt träningspass som får dig uppvarvad precis innan du ska lägga dig och sova. Försök att få till dina träningspass tidigare på dagen så att du kan varva ner och få den sömn du behöver.

Andra gillar verkligen inte att träna precis efter en måltid. Det kan vara bra att vänta en eller två timmar efter en stor måltid innan du gör ditt träningspass. Om du ätit ett mindre mellanmål kan du troligen träna snabbare än så.

Och i vissa fall är lite mat innan träningen bra, så länge det är rimliga mängder kolhydrater och protein som kroppen kan ta upp lätt. Fet mat som tas upp långsamt är inte en bra idé innan träningen, men en banan och en protein-shake är bra för de flesta.

Vissa studier har visat att kroppen presterar bäst på eftermiddagen, när kroppstemperaturen tenderar att vara högst. Och du kanske har läst att morgonträning och “fastande träning” bränner mer fett.

Det är dock viktigt att komma ihåg gällande studier och forskning: Kroppen är komplicerad och vi är alla väldigt olika, det gör det svårt att isolera alla faktorer. Med tanke på detta är det inte så konstigt att resultaten av många studier motsäger varandra och ibland är fördelarna med träning vid en viss tid jämfört med en annan så små att de spelar ingen roll.

Det är svårt att dra slutsatser. Även om det vore klart bäst att träna exakt 13:43, hur många har egentligen tid att träna vid den tiden?

Vad du själv funkar med och gillar spelar också roll. Till exempel, om du är en morgonperson som alltid blir trött på eftermiddagen spelar det ingen roll om en studie säger att du kanske är lite starkare vid 15:00. Eller om du hatar tidiga morgnar, kommer alla fördelar med tidig träning troligtvis att försvinna för du gillar inte att gå upp så tidigt och träna.

Med tanke på allt detta är det bästa rådet att träna när du kan och när du känner dig bäst. Prova lite olika för att hitta vilken tid som passar dig bäst, både gällande schema och din energi. 

Det som är bra hos oss är att vi har en massa alternativ så att du kan träna när det passar dig bäst. Gruppträningar har vi både lunch och kväll och personlig träning kan bokas efter dina önskemål.

Vi hjälper dig gärna ta reda på den bästa tiden för dig för att få bäst resultat. Vi pratar först om vad du har för mål och gör sedan en plan som tar hänsyn till vad du gillar och ditt schema.

Boka en tid HÄR

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!