SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Vanliga myter om kost

Det finns väldigt mycket information att läsa och mycket som är vilseledande eller gamla myter som lever kvar. Idag tänkte vi skriva lite om det.

  • Kolhydrater gör dig tjock

Nej, kolhydrater gör dig inte tjock. Kolhydrater ger dig energi som du behöver för orka leva och prestera. Kolhydrater är inte essentiellt, det vill säga att vi kan klara oss utan det MEN för att prestera optimalt är kolhydrater bra. Det ger dig energi till hjärnan och energi till dina muskler som gör att du orkar träna och tänka.

  • Att äta fett gör så du bränner mer fett

Ja, på sätt och vis. Vi bränner mer fett när vi äter mer fett men det är av den anledningen att vi har mer fett att använda som energi. När vår kropp inte har lika stor tillgång på kolhydrater som energikälla kommer vi växla över och använda mer fett som bränsle. Men det betyder inte att du bränner mer fett totalt sett utan för det är det som finns att tillgå.

  • Jag måste äta 30 minuter efter träningen.

Det viktigaste är att äta tillräckligt totalt sett över dagen. Har du ätit bra innan träningen är det ingen panik att få i dig något efter träningen. Du kan vänta tills du ska äta middag. Dock finns det stöd för att du höjer proteinsyntesen och minskar proteinnedbrytningen lite mer efter träning om du får i dig protein. Det kan därför vara en god idé att dricka en proteinshake av den anledningen och du får även upp ditt totala proteinintag vilket är det viktigaste.

  • Jag äter för lite så jag hamnar i svält och går inte ner i vikt.

För att gå ner i vikt måste du ligga på ett kaloriunderskott, när du ligger på ett kaloriunderskott används kroppens reserver som energi för att du inte får i dig tillräckligt via maten. Går du inte ner i vikt äter du för mycket energi. Så länge du är frisk kommer du inte hamna i svält. MEN när du gått ner i vikt kan det vara så att du behöver äta ännu mindre eftersom du är lite mindre och lättare kommer du förbruka mindre energi.

  • Lightprodukter är farligt.

Det finns inget som visar att sötningsmedel är farligt i rimliga doser. Det finns väldigt mycket som visar att för mycket tillsatt socker är dåligt och rent av onödigt. När du dricker sockersötad läsk får du energi som inte ger någon mättnad, du kommer äta lika mycket som vanligt och får då i dig mer energi än du behöver. Sen finns det inget som visar att sötningsmedel är bra, men det betyder inte att det är dåligt utan att det är “neutralt”. Visste du att det är dåligt att dricka för mycket vatten? Det är oftast dosen som avgör om något blir dåligt och inte själva ämnet i sig.


Hoppas du uppskattade inlägget och tveka inte på att höra av dig om du har några frågor.

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!