SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Varför äter vi det vi äter?

Protein som en bodybuilder, livsfarliga kolhydrater och fruktansvärt fett.

Har du någonsin hört om diverse dieter där du ska utesluta det ena och andra livsmedlet. Kanske till och med testat?

Stanna bandet. Vår kropp behöver fett, protein och kolhydrater för att fungera. I olika livsmedel finns viktiga näringsämnen som behövs i kroppen.

Fett har många viktiga funktioner i kroppen. Det behövs för att kroppen ska kunna bygga och reparera celler. A, D, E och K- vitaminer är fettlösliga vitaminer och behöver därför fett för att kunna tas upp i kroppen. Även hormoner tillverkas med hjälp av fett.

Fett är en också en viktig energikälla och lagras i fettväven som energireserv. Fettväven ser också till att skydda de inre organen och håller värme.

Protein är kroppens byggstenar och har många olika funktioner. Kroppens muskler innehåller protein. Proteinet dras ihop eller sträcks ut beroende på kroppens nervimpulser. Detta gör att proteinet i musklerna har en stor roll av rörelseförmågan.

Protein används också i flera av kroppens kommunikationssystem. Ett exempel är hormonet insulin som tillverkas i bukspottkörteln och sedan via blodet tar sig till musklerna där de ser till att blodsockret går att använda som bränsle.

Det finns transportproteiner som bland annat ger blodet dess röda färg och transporterar syre ut till lungornas och kroppens celler. Protein behövs också för att blodet ska kunna koagulera. Så kallade skyddsproteiner används som försvar mot yttre fiender som främmande bakterier.

Protein är uppbyggd av 20 aminosyror. Även enskilt har aminosyrorna många olika funktioner. Aminosyran glycin fungerar som signalämne i hjärnan samt tillverkningen av kreatin.

Proteiner finns också som enzymer. Det finns ca 1500 olika enzymer i kroppen med olika viktiga uppgifter uppgifter.

Kolhydrater är vår viktigaste källa till energi. Stärkelse och sockerarterna står för den största delen energi. Kostfiber står inte för lika mycket av energin. De flesta kolhydraterna bryts ner till glykos som är livsviktigt för vissa celler i kroppen så som celler i hjärnan, nervsystemet samt de röda blodkropparna.

Kolhydraterna delas in i sockerarter, stärkelse och fibrer. Kostfibrer delas upp i 4 olika grupper. Några av kostfibrers funktioner är att maten i magsäcken töms långsammare och blodsockerstegringen blir längre och långsammare. Det funkar som föda åt nyttiga bakterier i tarmen och minskar risken för tarminfektioner. Kostfibrer kan även binda vatten vilket motverkar förstoppning!

Så hur mycket av varje ska man nu äta?

Räknar vi lågt på vad vi i Norden behöver för att endast “överleva” på 2000kcal om dagen är rekommendationen för oss i norden 50-100g protein, 50-90g fett och 250-300g kolhydrater.

Beroende på hur mycket du tränar, om du vill gå upp eller ner i vikt, bygga muskler osv behöver vi justera och kanske äta mer protein eller mer eller mindre fett osv.

Behöver du hjälp att ändra dina kostvanor?

Boka en kostnadsfria konsultation idag!

//Emmy

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!