SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Varför du ska äta fett

Jag har tidigare skrivit både om protein och fördelarna för med det för att optimera  träningsresultaten och även kolhydrater.

Idag tänkte jag gå igenom fett, den tredje av våra makronutrienter. Fett är precis som protein essentiellt, det innebär att vi inte klarar oss utan det från kosten.

Varför behöver vi fett?

Fett är den makronutrient som ger oss mest energi, från 1 gram fett får vi i oss 9 kalorier energi. Energin behövs för kroppens funktioner, fett lagras under huden som energireserv och ger även skydd åt våra organ.

Fett behövs för att vi ska kunna bygga och reparera celler, för att tillverka hormoner och för att vi ska kunna ta upp de fettlösliga vitaminerna. 

Det innehåller livsnödvändiga fleromättade fettsyror som påverkar vårt immunförsvar, blodets levringsförmåga och vårt blodtryck.

Att undvika allt fett är alltså en dålig ide med tanke på att vi verkligen behöver det, men att tänka på vilket fett vi stoppar i oss och i vilken mängd kan hjälpa oss att fungera optimalt och inte lägga på oss för mycket i vikt.

Hur ska man göra då?

Välj bra fettkällor, såsom fisk, oliver, avokado, nötter, frön, raps- och olivolja.

Håll nere intaget av mättat fett som finns i feta mejeriprodukter, snacks, korv och andra charkprodukter. 

Håll koll på hur mycket fett du får i dig, med tanke på att det innehåller mer än dubbelt så mycket energi per gram som kolhydrater och protein är det lätt att få i sig för mycket.

Du kan också planera lite när du ska äta fett, det är en långsammare energikälla än kolhydrater och att äta fett i en måltid kommer ge en långsammare magsäckstömning, vill vi ha snabb energi inför träning kan det vara optimalt att inte äta fett just före passet utan äta det tidigare eller senare under dagen.

Vill du ha hjälp med din kost?

Boka en kostnadsfri konsultation HÄR!

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!