SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Varför ska du prioritera din sömn?

De flesta köper argumentet att träning är bra för men träningen är bara en faktor i våra resultat, träningen gör vi kanske 1 timme några gånger i veckan. För att få de resultat vi vill ha måste vi se över kosten och även sömnen. Idag tänkte jag gå igenom sömn.

Varför ska vi då sova bättre?

När vi tränar bryter vi ner våra muskler, när vi sover repareras musklerna. För att vi ska bli starkare och få större muskler måste vi hinna återhämta oss mellan träningspassen. Det spelar ingen roll hur hårt du tränar om du inte får tid för återhämtning. Då kommer du bara bryta ner dina muskler mer och mer och till slut inte orka träna längre.

Forskning har visat att brist på sömn gör att vi äter mer. Det ökar aptiten och sötsuget. Det har också visats att om du sover tillräckligt och försöker gå ner i vikt kan du gå ner mer i fettmassa jämfört med om du sover för lite.

Det är också visat att du ökar risken att bli smittad av sjukdomar och infektioner om du sover för lite på lång sikt.

Har du svårt att sova? Här har du några tips som kan underlätta.

  • Har du mycket tankar? Lägg ett anteckningsblock på nattduksbordet och skriv ned det du tänker på. Det gör att du enklare kan slappna av och få bort känslan av att du glömmer bort saker.
  • Använd enbart sängen som sovplats, att göra andra saker som att plugga eller äta kommer göra att du undermedvetet associerar sängen med att inte sova. Att ta bort det kommer göra det lättare för dig när du väl ska somna.
  • Sänk temperaturen i sovrummet, det är lite individuellt vad som är bäst men rekommendationen är att ha svalt i sovrummet.
  • Försök stressa ner sista timmarna innan du ska sova. Gör något avslappnande och undvik träning eller andra aktiviteter som får du upp i varv precis innan du ska sova.
  • Ta en tupplur, har du svårt att få dina timmar sömn på natten kan du ta en nap på dagen. Undvik dock att göra det för sent och för nära din nattsömn, då är risken att du får svårt att somna istället.Bättre sömn kan alltså ge dig bättre träningsresultat, göra att du tappar mer fett och bygger mer muskler, ge dig bättre fokus och göra dig till en bättre människa, både för dig själv och för de i din omgivning!

Inlägget är inspirerat av Sandra Frost från Crossfit 162 West.
https://crossfit162west.com/battre-somn-som-nyarslofte/

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!