SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Varför ska man stretcha?

Många vet att de borde stretcha men vet inte varför och därför glöms det eller prioriteras bort.

Först och främst så ökar stretching din rörlighet, förmågan att röra en led i dess fulla rörelselängd utan smärta. Korta och spända muskler hindrar den rörelsen och det kan orsaka smärta, ge mindre rörlighet och begränsa den atletiska prestationen.

Till exempel en Overhead Squat, den rörelsen kräver att många leder rör sig i ett stort rörelseomfång med ett föremål på raka armar ovanför huvudet. Orörliga muskler runt fotlederna, knäna, höfterna, axlarna, armbågarna och handlederna kan begränsa ledernas rörelse. Det är därför så många har svårt för just Overhead Squat och andra övningar som ställer höga krav på rörligheten.

Stretching kan hjälpa dig behålla eller förbättra rörligheten och hjälper dig också att bygga styrka runt en leds fulla omfång. Om din rörlighet begränsar dig att knäböja djupt kan du få det kämpigt att ställa dig upp från en låg stol. Om du har en bättre rörlighet tillåter det dig att träna i ledernas fulla kapacitet och du får mer styrka när du ska resa dig upp från en väldigt låg stol.

I andra sammanhang kan en begränsad rörlighet hindra dig att komma in i en säker och bra position. Det är vanligt för människor att få ont i ryggen när de lyfter lådor för de kan inte komma i en optimal position att lyfta. Men om deras rörlighet tillät att lyfta på ett bra sätt skulle deras ryggar må mycket bättre.  

Med tanke på de här exemplen kan du kanske tänka dig hur en begränsad rörlighet kommer påverka balansen när lederna har svårt att gå dit de behöver. Om du tänker dig att ena sidan av höften väldigt begränsad och den andra är bra och du gör en knäböj. Det kan bidra till en ojämn fördelning av vikten och att du får dålig balans. När vi är jämna och har bra rörlighet kan vår kropp jobba naturligt, balanserat och vi får bättre koordination.

När du hör stela muskler och begränsade leder tänker du förmodligen på spänningar, stress, obehag och till och med skador och alla dessa saker är vanliga. Det blir ofta värre när en orörlig person rör sig hastigt av misstag och musklerna inte är redo för det.

Tänk dig vad som händer när den personen snubblar och hastigt behöver parera fallet eller om hen går in i ett träningspass utan uppvärmning och tvingas in i en rörelse i snabb hastighet.

Stretching släpper spänningar både fysiskt och mentalt. Yoga är tusentals år gammalt och många använder det för att hålla sig smidiga och lindra stress. Oavsett om du gör ett yogapass eller lite vanlig stretching så kommer du må bra efteråt. Din kropp kommer vara mer avslappnad och även ditt huvud. Stretching känns bra rent fysiskt och ger dig tiden att ta bort telefonen, rensa skallen och fokusera på kroppen.

Det finns många olika stretchingtekniker och många olika stretchar. En coach kan hjälpa dig hitta vad som passar dig och dina mål, men generellt kan tänka enligt nedan:

  • Värm upp med lätt rörelse först.
  • Håll stretchingpositionen i 30-60 sekunder.
  • Andas och slappna av när du stretchar. 
  • Undvik smärta, lite sträckande känsla är normalt men det ska inte göra ont.  
  • Fokusera på de stora musklerna runt de stora lederna: fotlederna, knä, höfter och axlar. 
  • Stretcha regelbundet. Fem till tio minuter per dag kan göra stor skillnad. 
  • Fortsätt stretcha för att förbättra eller behålla din rörlighet. Slutar du kan du tappa rörligheten igen. Återhämtningsprylar och tillskott är väldigt populärt idag men glöm inte grunderna. Kör lite regelbunden stretching en vecka och se hur du mår och om det blir någon skillnad. Sätt en klocka på 10 minuter och gör det varje dag. Du kommer känna dig bättre och kommer förmodligen vilja fortsätta.

För att prata med en Coach om stretching eller fråga andra saker relaterade till träning och kost kan du trycka HÄR

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!