SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Behöver du maskiner för att bli Fit?

Det här är en stor fråga i fitnessvärlden: Behöver du maskiner för att bli vältränad?

Det korta svaret är nej.

Här är en snabb historielektion: Före 1950-talet hade inte gymmen några maskiner, bara skivstänger, hantlar, kettlebells och liknande. Men människor blev vältränade!

På 50-talet dök de första maskinerna upp. I början var de hemmagjorda men blev ganska fort avancerade och sen kom de stora “gymstationerna”. På 70-talet kom dyrare och komplexare Nautilus-maskiner. I mitten av 80-talet kom ännu mer avancerade maskiner och det moderna gymmet föddes.

På 2000-talet tog CrossFit och funktionell träning tillbaka gymnastikredskapen, skivstängerna, hantlarna och kettlebellsen. Andra minimalistiska program dök upp, som till exempel Insanity, Tae Bo, P90X och så vidare.

Funktionell och minimalistisk träning bevisade vad old-school folket redan visste. Du kan bli väldigt vältränad utan att använda maskiner överhuvudtaget.

På många av de här old-schoolgymmen mätte människorna sina träningsresultat och såg tydliga ökningar i styrka, uthållighet, rörlighet, balans, smidighet, hastighet och kraft. De här förbättringarna kom ofta med andra förändringar, mindre fett, mer muskler, viktnedgång och så vidare.

När den här stilen blev mainstream ploppade det upp gym överallt och fler och fler omfamnade träning utan maskiner med fantastiska resultat. Självklart har även de här maskinerna några maskiner såsom löpband, roddmaskiner, stakmaskiner och airbikes. Vissa har till och med kabelstationer och lite annat som vi vanligtvis ser på andra gym.

Hur är det med maskiner?

Maskinerna du ser i stora kommersiella gym är inte “dåliga”. De kanske bara inte är det bästa för dina mål. 

Det vi har lärt oss under 100 års evolution i fitnessindustrin är att coaching och att vara konsekvent är viktigare än vilken exakt metod du använder. Och en coach borde inte vara bunden till bara ett tillvägagångssätt eller en typ av utrustning. En bra coach jobbar nära sina kunder för att skapa det bästa programmet för varje individ. Coachen kommer använda sin stora kunskap och anpassa baserat på kundens preferenser och mål. 

För vissa kanske programmet innehåller maskinträning, men för andra mer fria vikter och gymnastiska rörelser individuellt eller i en grupp. Vissa föredrar att träna i källaren med en online coach. 

En bra coach hjälper sina kunder nå sina mål. Och det kan göras med eller utan maskiner. 

Hos oss fokuserar vi inte på maskiner, men vi kan absolut använda dom för att hjälpa någon att bli mer vältränad. Vi jobbar mer med kroppsviktsrörelser och fria vikter för att hjälpa människor att nå sina mål. Fördelen med det är att vi tränar hela kroppen med sammansatta rörelser. I maskiner isolerar du oftast en enskild kroppsdel. 

Till exempel, bensparkmaskinen är för framsida lår.

Tänk dig en knäböj med en skivstång. Det belastar framsida lår och alla andra benmuskler, men även din bål. Duktiga lyftare använder även övre ryggen och axlarna i knäböj. Vi använder skivstänger, hantlar och andra föremål för att du kan träna väldigt många muskler på samma gång, och då även bålen.

Den här typen av träning har många fördelar. Du tränar fler muskler på kortare tid, du förbättrar din bålstyrka, du tränar hela kroppen och du genererar en metabol adaption som får din kropp att göra positiva förändringar.

Vi mäter också din utveckling så du inte behöver undra om du blir mer vältränad eller inte. Dina resultat kommer bevisa det och våra coacher kommer stämma av med dig för att justera planen och se till att det går åt det hållet du vill.

Maskiner kan absolut användas i ett träningsprogram, men de är inte nödvändiga. Faktum är att andra träningssätt är mer effektiva om du har specifika mål.

Bästa sättet att ta reda på vilken typ av träning som är rätt för dig? Boka en kostnadsfri konsultation med oss. Vi sitter ner och svarar på dina frågor, diskuterar dina mål och berättar sen exakt hur du kan nå dom.

Tryck här för att träffa en coach och skapa en plan för att förbättra din fitness!

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!