SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Mat för att prestera

Alla har vi känt någon gång att vi ska lyfta en vikt men energin inte finns. Det är som att vi tappat all styrka, förra veckan gick det väldigt lätt men nu känns det helt omöjligt.

Det här kan såklart bero på en mängd olika saker. Till exempel vad du tränade igår, om du haft mycket på jobbet eller kanske om du sov dåligt.

Men vad vi äter spelar roll för vår prestation och här har du några tips för att få mer energi till din träning.

Först och främst är det du äter sett över en hel dag viktigast. Du vill få i dig tillräckligt av protein, fett och kolhydrater.

Protein för att bygga upp muskler och vävnader, fett för att våra hormoner ska fungera och kolhydrater för att hålla oss skärpta och ge energi.


Kolhydrater lagras in som glykogen i våra muskler och vår lever, och just muskelglykogenet ger dig energi till att prestera.

Det är därför viktigt att du äter tillräckligt med kolhydrater efter ditt träningspass för att kroppen ska kunna lagra in det till nästa dag. Äter du som genomsnittssvensken så är det dock inget du behöver tänka på, du äter tillräckligt med kolhydrater.

Tränar du högintensivt kan du ha en fördel att äta lite mer kolhydrater, antingen genom att fylla på lite mer efter passet eller att du äter kolhydrater innan.

Ju snabbare kolhydrater desto tightare inpå passet kan du äta det.

Du kan till exempel dricka en kolhydratsdryck och det bör drickas en 30-60 minuter innan för att ge energi till träningen.

Äter du ett vanligt mål med till exempel bröd, havregryn, pasta eller ris bör du få i dig det två timmar före träningen för att få energin tillgänglig.


Protein vill vi få i oss ungefär 1,7-2,2g per kg kroppsvikt och dag.

För att få ännu bättre effekt kan det vara en fördel att sprida ut intaget över dagen, att du äter 4-5 mål med protein i varje istället för att bara få i dig protein vid två tillfällen men i större doser.


Kolhydrater ger dig energi för att träna.
Protein är byggstenarna för dina muskler.
Fett är livsnödvändigt för att dina hormoner ska fungera.


//John

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!