SE VAD SOM HÄNDER I VÅR COMMUNITY!

Varför är det så svårt att sluta äta skräpmat?

De flesta av oss vet vad som är bra mat. Att grönsaker är något bra och att för mycket pizza, chips och snacks är dåligt för oss. Men hur kommer det sig att det är så svårt att äta bra när vi vet vad som egentligen är bra för oss?

Nedan har du några punkter som kan göra det lättare att förstå varför.

  • Belöningen av mat

Din hunger styrs från hjärnan och mat ger olika belöning till just hjärnan. Energirik mat med mycket socker och fett ger mer belöning eftersom förr hade vi svårare att få tag i mat och när vi väl hittade vi något med mycket energi var det positivt att vi åt mycket för att få en större reserv inför tider när vi hade mindre mat tillgänglig. Idag har vi aldrig brist på mat utan vi kan få tag i det vi vi vill i princip när som helst, därför gör det här systemet att vi äter mer än vad vi borde. Du kommer ihåg sist du åt något högbelönande och hur bra det kändes och vill då göra det igen. Du är benägen att äta mer mat efter du blivit mätt eftersom du får en större belöning till hjärnan. Att äta sallad ger dig inte det på samma sätt och därför blir du inte lika sugen på det.

  • Miljön runt omkring oss

Vi har en stor vilja att passa in och göra det som anses vara “normalt”. Så det spelar stor roll vad din omgivning äter och hur mycket de äter. Storleken på portionen du får till dig spelar också roll och även hur stor tallriken är. En större portion kommer troligtvis göra att du äter mer, trots att du är mätt.

  • Variation

Att ha många olika alternativ att välja på när du ska äta kommer också gör att du äter mer. Det finns till exempel en studie som jämför hur mycket människor spontant åt av en godisskål där den ena gruppen fick äta godis av enbart en färg och den andra gruppen av exakt samma godis men i flera färger. Där såg man att variation av färg räckte för att gruppen skulle äta mer godis.

  • Sömnen

Att sova för lite eller har dålig sömn har visat att du kommer äta mer under dagen och att du får en större effekt av högbelönande mat när du väl äter den. Du har även mindre motståndskraft att stå emot frestelsen.

En frisk kropp har ett fantastiskt system som reglerar vår hunger och aptit som gör att vi håller vikten. Men när vi äter saker som är högbelönande eller sover för lite sätts det här systemet lite ur balans och fungerar inte lika bra som kan göra att vi går upp i vikt.

//John

POPULÄRA INLÄGG

Boka en
Your
KOSTNADSFRI KONSULTATION

Prata med en coach om dina mål och hur du kan uppnå dem.

Fyll i formuläret för att sätta igång!

Ta det första steget mot resultaten som du vill nå!